Zajęcia kulinarne to typ zajęć bardzo lubianych przez dzieci zarówno starsze, jak i młodsze. Mają one na celu nauczyć przedszkolaki czerpania radości ze wspólnego przygotowywania potraw oraz zachęcić do zdrowego odżywiania. Podczas takich działań dzieci mogą samodzielnie wykonywać różne czynności kuchenne: kroić, smarować, rozdrabniać, ubijać, mieszać, itp. Daje im to wiele radości i satysfakcji z posiadanych umiejętności.
Inspiracją do zajęć była realizowana tygodniowa tematyka „Idzie jesień przez ogród i sad”. Zajęcia te były ciekawą podróżą do świata smaków, zapachów i kolorów. Dzięki zabawie w gotowanie połączonej z elementami terapii sensorycznej w prosty i przyjemny sposób można było wspierać dziecko w poznawaniu zmysłowym i rozumieniu przez nie otaczającego go świata. Efektem podjętych działań przez przedszkolaków przy współpracy z rodzicami były różne smakowitości z wykorzystaniem owoców z sadu: szarlotka, kompot, galaretka z owocami i sałatka owocowa. Było smacznie i kolorowo, więc planujemy kolejne zajęcia, tym razem już porą zimową.