Początek października dla uczniów klas I-III oraz grupy 0b i 5-latki związany był z tematyką zdrowia. W tym czasie dzieci zapoznały się z zasadami zdrowego odżywiania, przeanalizowały piramidę żywienia, wykonały „Kodeks zdrowego odżywiania”. Wspólnie obejrzały również filmy edukacyjne o zdrowiu. 

Dzieci postanowiły również wykorzystać dary z jesiennego sadu i ogrodu, żeby wykonać pyszną sałatkę owocową, smakować warzyw i owoców oraz zrobiły smaczne tortille. Przyniosły z domów świeże owoce i warzywa. Były jabłka, gruszki, banany, kiwi, pomarańcze, mandarynki, winogrona, a nawet kaki. Wśród warzyw pojawiły się: sałata, cebula, papryka, ogórek, pomidor i kalarepa. Dzieci samodzielnie kroiły i przyrządzały zdrowe przekąski przestrzegając zasad bezpieczeństwa przy posługiwaniu się przyborami kuchennymi. Wykonanie sałatek dało dzieciom wiele satysfakcji jednocześnie uświadamiając jak ważną rolę odgrywają witaminy we właściwym funkcjonowaniu organizmu. Sałatka oraz tortille udały się, wyszły wspaniale!